Dolina Noteci pies Superfood cielęcina i jagnięcina
Bezzbożowa karma dla psów o wysokiej zawartości składników odżywczych i właściwościach dietoprofilaktycznych. W jej składzie, opracowanym przez specjalistów w zakresie żywienia zwierząt jest aż 80% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego (cielęcina 45%, jagnięcina 35%). Mokra karma uzupełniona jest świeżymi owocami oraz całkowicie naturalnymi suplementami diety takimi jak np. omułek nowozelandzki czy wodorosty morskie, zawierającymi cenne substancje korzystnie działające na kondycję i samopoczucie czworonoga. Karma została poddana jedynie niezbędnej obróbce termicznej, aby przy zagwarantowaniu jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego zachować w niej jak najwięcej wartości odżywczych. Produkt oparty jest na wyjątkowych gatunkach mięsa takich jak:
Jagnięcina – bladoróżowe mięso o delikatnych włóknach. Dzięki zawartości tłuszczu śródmięśniowego, który nie rozpuszcza się pod wpływem obróbki termicznej, jest niezwykle soczyste. Jego walory wynikają ze sposobu żywienia jagniąt – karmionych przede wszystkim mlekiem, paszami zielonymi i trawą oraz aktywności fizycznej – hodowle owiec zlokalizowane są przede wszystkim w czystych ekologicznie regionach, na górskich halach. Jagnięcina dostarcza wysokiej jakości hipoalergicznego białka – polecana jest więc szczególnie w przypadku psów skłonnych do uczuleń pokarmowych. Zawiera też witaminy z grupy B, mikro- i makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 i n-3 w korzystnych proporcjach. Jest też źródłem L-karnityny – zwiększającej wydolność organizmu oraz kwasu orotowego, wykazującego działanie antynowotworowe – zawiera go aż 30 razy więcej niż np. wieprzowina czy drób.
Cielęcina - łatwostrawne, miękkie mięso o kruchej strukturze ze znikomą ilością tłuszczu śródmięśniowego, bogatego w tkankę łączną, będącą źródłem kolagenu - wpływającego m.in. na elastyczność skóry i stawów. Wyjątkowe właściwości tego mięsa wynikają w dużej mierze ze sposobu żywienia cieląt - karmione są one głównie mlekiem. Cielęcina zalecana jest w żywieniu dietetycznym. Zawiera dużo białka i jednocześnie mało tłuszczu. Jest bogata w witaminy z grupy B, przede wszystkim witaminę B1 - niezbędną dla zachowania zdrowia układu nerwowego i krążeniowo-naczyniowego oraz B12 - uczestniczącą w tworzeniu i regeneracji czerwonych krwinek, a ponadto zapobiegające anemii żelazo i utrzymujący w dobrej formie układ kostny fosfor.
Karma z cielęciną i jagnięciną to:
- 80% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego,
- gatunki mięsa o wyjątkowych właściwościach,
- wysokiej jakości białko o strawności na poziomie 90-95%,
- receptura oparta na nieprzetworzonych surowcach,
- gotowy produkt przetworzony w minimalnym stopniu, niezbędnym do zapewnienia mu bezpieczeństwa mikrobiologicznego i trwałości,
- składniki mineralne i witaminy w najlepiej przyswajalnej postaci,
- cenne naturalne dodatki dietetyczne i funkcjonalne:
- drożdże piwne zawierające prebiotyki: mannanooligosacharydy i β-glukany – wspierające odporność,
- wodorosty morskie – dostarczające łatwo przyswajalnych składników mineralnych i witamin,
- omułek nowozelandzki, glukozamina i siarczan chondroityny – dbające o stawy i skórę,
- siemię lniane, psyllium (babka płesznik), juka Mojve – sprzyjające prawidłowemu działaniu przewodu pokarmowego i regulujące gospodarkę lipidowo-węglowodanową,
- bez sztucznych aromatów, barwników i polepszaczy smaku,
- bez konserwantów,
- bez dodatku zbóż.
Skład
cielęcina 45% (płuca, wątroba, serca, mięso 5%, żołądki), jagnięcina 35% (mięso 15%, wątroba, żołądki, płuca), rosół, groszek 2%, banan 1,5%, substancje mineralne, gruszka 1%, marchew 0,5%, drożdże piwne suszone 0,3% (źródło prebiotyków: mannanooligosacharydów i β-glukanów), siemię lniane 0,1%, nasiona babki płesznik, jukka Mojave, wodorosty morskie, omułek nowozelandzki zielonowargowy 0,02%, glukozamina 0,02%, siarczan chondroityny 0,02%.
Składniki analityczne
białko surowe – 11%, tłuszcz surowy – 7,5%, popiół surowy – 2%, włókno surowe – 0,8%, wilgotność – 76%, wapń – 0,3%, fosfor – 0,25%.
Dodatki: dodatki dietetyczne/kg
Witamina D3 – 450 IU, Witamina E – 40 mg, Cynk (tlenek cynku, uwodniony chelat aminokwasowy) – 49,5 mg, Mangan (tlenek manganu (II)) – 2 mg, Miedź (siarczan miedzi, pięciowodny) – 0,4 mg, Jod (powlekany, granulowany jodan wapnia, bezwodny) – 0,3 mg, Selen organiczny wytwarzany przez szczep Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060 – 0,01 mg.
Wiek
Dorosły